İnternet İzleme Vakfı’na (IWF) göre WhatsApp’ta çocukların cinsel istismar görüntülerinin yayılması engellenemez. META ise yeterli önlem aldıklarını savunuyor.
İnternet İzleme Vakfı’na (IWF), WhatsApp’ın sahibi olan Meta’ya çocukları korumak için daha fazla şey yapması ve mekanizmalar oluşturması çağrısında bulundu.
Vakıf, bu mekanizmalar ile telefonunda çocuk istismarı görselleri bulunduran BBC yayıncısı Huw Edwards’a gönderilen içerikler gibi materyallerin yayılmasının durdurabileceğini öne sürüyor.
WhatsApp sözcüsü, kullanıcılarının doğrudan WhatsApp’a bildirimde bulunma yetkisine sahip olduğunu, böylece bu materyali paylaşan herhangi bir kullanıcıyı yasaklayıp Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi’ne bildirebileceğini söyledi.
WhatsApp sözcüsü, uygulamanın mevcut güvenlik önlemlerini savunarak, “Uçtan uca şifreleme, gençler de dahil olmak üzere herkesin çevrimiçi ortamda güvende kalmasını sağlayan en önemli teknolojilerden biridir. Diğer mesajlaşma uygulamaları bizim geliştirdiğimiz güvenlik önlemlerine sahip değil” dedi.
Sözcü, gazeteciler, aktivistler ve politikacılar da dahil olmak üzere insanların özel mesajlarını okunmak istemediğini bu nedenle, çevrimiçi güvenliği korurken kötüye kullanımı önlemek, tespit etmek ve onunla mücadele etmek için güçlü güvenlik önlemleri geliştirdiklerini savundu.
Uçtan uca şifreleme bahanesi(!)
Ulusal Suç Ajansı’nın istihbarat müdür yardımcısı Rick Jones, “Bu görüntüleri tespit etmek için teknoloji mevcut, ancak çoğu şirket platformlarını bu teknolojilerin hiç kullanılmasına veya tam etkili bir şekilde kullanılmasına izin vermeyecek şekilde tasarlamayı tercih ediyor.” dedi.
Jones, uçtan uca şifrelemenin sosyal medya uygulaması müşterilerini koruyamayacağını çünkü şirketlerin “kendi sistemlerindeki yasadışı davranışları göremediklerini” söyledi.
Koruma Bakanı Jess Phillips, sosyal medya şirketlerinin suçlular için güvenli alanlar olmaması için harekete geçmeleri ve güçlü tespit önlemleri uygulamaları gerektiğini söyledi.
Phillips, “İngiltere yasası son derece açık: çocuk cinsel istismarı görüntülerinin oluşturulması, bulundurulması ve dağıtılması yasadışıdır ve suçluları tespit etme ve çocukları koruma çabalarını desteklemek için kolluk kuvvetlerine yatırım yapmaya devam ediyoruz.” dedi.
Uçtan uca şifreleme konusundaki tartışmalar sürerken bazıları, şifrelemeyi kırmadan, mesajları gönderilmeden önce zararlı içeriklere karşı tarayan sistemleri kullanmanın teknik olarak mümkün olmadığını savunuyor.
İngiltere hükümeti de geçen yıl, mesajlaşma uygulamalarını zararlı içeriklere karşı taranmasını “teknik olarak mümkün” olana kadar erteleyeceğini söylemişti.
Bazıları ise uçtan uca şifrelemenin çocukları güvende tutan bir araç olduğunu savunuyor.
Kaynak: Reuters