Vietnam hükümeti, on yıla kadar faaliyete geçmesi hedeflenen ilk nükleer santrali için Rusya ile iş birliği görüşmelerinin bir an önce yapılmasını istiyor.
Vietnam hükümeti, on yıla kadar faaliyete geçmesi hedeflenen ilk nükleer santrali için Rusya ile iş birliği görüşmelerinin bir an önce yapılmasını istiyor.
Vietnam, 2030 yılı bitmeden ilk nükleer reaktörünü devreye alma hedefi doğrultusunda Rusya ile yapılması planlanan iş birliği görüşmelerini hızlandırmak istiyor. Bloomberg’in haberine göre hükümet, Ninh Thuan 1 nükleer santralinin inşasına yönelik yatırım anlaşmasının imzalanabilmesi için Ağustos ayında müzakerelerin organize edilmesini talep etti. Bu talep, Vietnam hükümetinin resmi internet sitesinde yayımlanan bir açıklamayla duyuruldu.
Vietnam, geçtiğimiz şubat ayında nükleer enerjiye dönüş kararı almıştı. Bu karar, ocak ayında Rusya ile imzalanan bağlayıcı olmayan iş birliği anlaşmasının ardından geldi. Ülke, daha önce 2016 yılında yüksek inşaat maliyetleri ve güvenlik kaygıları nedeniyle nükleer enerji projelerini askıya almıştı. Ancak artan enerji ihtiyacı ve ekonomik büyüme hedefleri doğrultusunda nükleer enerji yeniden gündeme alındı.
Yetkililer, Japonya ile de Ninh Thuan 2 nükleer santrali projesine yönelik yatırım iş birliğini sürdürme ihtimalini değerlendirmek üzere yakın çalışma yürütmekle görevlendirildi. Bu santralin 2036–2040 yılları arasında faaliyete geçmesi öngörülüyor. Vietnam, Ninh Thuan 1’in ise en geç 2031 yılı sonuna kadar devreye alınmasını hedefliyor.
Yayımlanan açıklamada, “Nükleer santral inşasına yatırım yapmak üzere ortaklarla yürütülen müzakereler, hedeflenen hızda ilerlemiyor” ifadesine yer verildi. Başbakanlık direktifine göre, 31 Aralık 2030’dan önce yatırım ve inşaat çalışmalarının tamamlanamama riski bulunuyor.
Bu yıl, Vietnam ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin 75. yılına denk geliyor. Vietnam, Ukrayna’daki savaşa ilişkin olarak Rusya’yı açıkça kınamaktan kaçınmış ve diplomasi çağrısında bulunmuştu. Öte yandan Vietnam’ın Rusya’dan nükleer teknoloji ya da ekipman ithal edip etmeyeceği henüz netlik kazanmadı.
Kaynak: Bloomberg