Çinli bilim insanları, tardigratların vücutlarına zarar vermeden mikro desenler işledi. Bu teknik, biyosensörler ile yaşayan mikrorobotların geliştirilmesinde kullanılabilir.
Tardigratlara mikro dövme yapıldı

Çinli bilim insanları, mikroskobik canlılar olan tardigratların vücutlarına zarar vermeden mikro düzeyde dövmeler yapmayı başardı. Çalışmanın, gelecekte canlı organizmalarla bütünleşebilen biyosensörler ve mikrorobotlar geliştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Yarım milimetreden küçük boyutlara sahip, aşırı sıcaklık ve kozmik radyasyon gibi zorlu koşullarda hayatta kalabilen tardigratlar (halk arasında “su ayıları” olarak bilinir), deneyde önce susuz bırakılarak anabiyoz adı verilen uyku benzeri bir duruma geçirildi.
Daha sonra -143 °C’ye kadar soğutulmuş bir yüzeye yerleştirilen tardigratlar, yüzeyleri anizol adlı organik bir maddeyle kaplandıktan sonra elektron ışınına maruz bırakıldı. Bu işlem sonucunda anizol yapışkan bir forma dönüşerek canlıların vücut yüzeylerinde mikroskobik desenler oluşturdu.
Dondurulmuş halde gerçekleştirilen işlem sonrası tardigratlar yeniden ısıtılarak canlandırıldı. Canlılar, vücutlarında noktalar, çizgiler, kareler ve üniversite logoları şeklinde desenlerle hayata döndü. Deneye katılan tardigratların yaklaşık yüzde 60’ı deney sürecinde hayatını kaybetti. Araştırmacılar, yöntemin iyileştirilmesiyle hayatta kalma oranlarının artırılabileceğini ifade etti.
“Buz litografi” olarak adlandırılan bu yöntem, donmuş yüzeyler üzerine mikro ve nano ölçeklerde desenler işlenmesini sağlıyor. Denemelerde 72 nanometre büyüklüğünde desenler elde edildi ve bu desenler, tardigratlar canlandıktan sonra da stabil kaldı.
Bilim insanları, geliştirilen tekniğin sadece tardigratların dayanıklılığını araştırmak için değil, aynı zamanda kanser hücreleri veya enfeksiyonların erken teşhisinde kullanılabilecek biyouyumlu cihazların geliştirilmesi amacıyla da değerlendirilebileceğini belirtiyor.
Tardigratların aşırı çevresel koşullara dayanıklılığı üzerine yapılan bu araştırmalar, farklı bir bağlamda da olsa, Interstellar filminde işlenen zorlu yaşam koşullarında hayatta kalma temasını hatırlatıyor.
Kaynak: ACS