NATO, savaş sahasındaki karar alma süreçlerini hızlandırmak için ABD merkezli Palantir şirketinden yeni bir sistem aldı.
NATO, savaş sahasındaki karar alma süreçlerini hızlandırmak için ABD merkezli Palantir şirketinden yeni bir sistem aldı.
Financial Times’da yer alan habere göre NATO, ABD merkezli yazılım şirketi Palantir’den yapay zekâ destekli bir askeri sistem satın aldı. Peter Thiel’in başkanlığını yürüttüğü ve Amerikan Savunma Bakanlığı ile yakın ilişkileriyle bilinen Palantir, bu sistemin NATO’ya özel uyarlanmış versiyonunu sağladı.
MSS NATO (Maven Smart System) adı verilen platform; generatif yapay zekâ, makine öğrenimi ve büyük dil modelleriyle komutanlara ortak bir operasyonel görünürlük sunuyor. Sistem, istihbarat birleştirme, hedefleme, savaş sahası farkındalığı, operasyon planlama ve karar alma gibi alanlarda NATO operasyonlarına destek sağlayacak.
NATO tarafından yapılan açıklamada, bu satın almanın “Kuzey Amerika ile Avrupa teknoloji altyapısı arasındaki güçlü ve kalıcı ortaklığı” temsil ettiği belirtildi. Sistem, önümüzdeki 30 gün içinde aktif hale gelecek. İttifak, söz konusu sözleşmenin yalnızca altı ayda tamamlanmasının, NATO tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir hız olduğunu vurguladı.
Financial Times’ın ulaştığı Palantir yetkilileri, bu iş birliğini NATO’nun teknolojik caydırıcılığını artırma hedefinin bir parçası olarak tanımladı. Şirketin kıdemli danışmanı Shon Manasco, “NATO’nun teknolojik yenilikle kararlılıkla liderlik etme iradesini ortaya koyuyoruz” dedi.
Royal United Services Institute analistlerinden Noah Sylvia ise, bu sistemin yüzlerce kişinin analiz etmesi gereken savaş verilerini, artık yalnızca 20-50 askerle işleyebileceğini belirterek, “Bu tür işler için koca ekiplerin yerini alabilecek” yorumunda bulundu.
Fransa’nın geliştirdiği Artemis sistemi ise Sylvia’ya göre ABD sistemine karşı bir alternatif oluştursa da Palantir’in teknolojisiyle rekabet edebilecek düzeyde değil.
Pentagon’un uzun süredir kullandığı Project Maven teknolojisi ilk olarak Google iş birliğiyle 2017’de hayata geçirilmiş, ancak şirket çalışanlarının tepkileri üzerine Google projeden çekilmişti. ABD Savunma Bakanlığı geçen yıl Palantir ile 99,8 milyon dolarlık beş yıllık bir sözleşme daha imzalamıştı. Benzer sistemler Ukrayna’da da sahada test edilmişti.
Financial Times, finansal detayların açıklanmadığını ancak bu alımın Palantir’in yıl içindeki en büyük savunma sözleşmelerinden biri olduğunun tahmin edildiğini söylüyor.
Kaynak: Financial Times