Japonya internet hız rekoru kırdı

Yeni fiber optik teknolojisi dünyanın en hızlı internet hızı rekorunu kırdı. Japonya’daki çalışmada, bir saniyede Netflix arşivi 30 kez indirilebiliyor.

Araştırmacılar, bin 802 kilometre mesafede saniyede 125 bin gigabayttan fazla veri aktararak yeni bir dünya rekoru kırdıklarını açıkladı. Bu hız, ABD’deki ortalama internet hızının yaklaşık 4 milyon katı ve bazı kabaca hesaplamalara göre, Internet Archive’in tamamını 4 dakikadan daha kısa sürede indirmeye imkan tanıyabilir. Ayrıca, 2024’te farklı bir ekip tarafından kaydedilen 50 bin 250 GB/s’lik önceki dünya rekorunun da iki katından fazla.

Henüz bağımsız olarak doğrulanmayan bu rekor hıza ulaşmak için ekip, New York ile Florida arasındaki mesafeye eşdeğer bir uzaklıkta veriyi çok yüksek hızlarda iletmek amacıyla yeni bir fiber optik teknolojisi geliştirdi.

Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü’nün (NICT) yaptığı açıklamaya göre, bu başarının detayları 3 Nisan’da San Francisco’da düzenlenen 48. Optik Fiber İletişim Konferansı’nda (48th Optical Fiber Communication Conference) sunuldu.

Yeni fiber optik kablo, veri iletim kapasitesi açısından 19 standart fiber optiğe eşdeğer. Mevcut kablolara kıyasla uzun mesafeli iletime daha uygun olan bu teknoloji, 19 fiberin tamamının merkezinin ışıkla aynı şekilde etkileşime girmesi sayesinde daha az veri kaybı yaşanmasını sağlıyor.

Yeni kablo, 19 ayrı fiberi 0,127 milimetre çapında bir alana sığdırıyor ve bu, mevcut tek fiberli kablolarla aynı kalınlıkta. Bu sayede, mevcut altyapı kullanılarak daha fazla veri aktarımı mümkün oluyor.

Yeni rekor için engeller aşıldı  

Mart 2023’te aynı ekip, benzer bir iletim hızına ulaşmış ancak bu yeni rekorun yalnızca üçte biri kadar bir mesafede başarılı olmuştu.

Açıklamaya göre, mesafeyi artırmanın önündeki en büyük engeller, uzun mesafelerde yaşanabilen veri kaybını daha da azaltmak ve veriyi nasıl güçlendireceklerini bulmaktı. Bu sorunların çözülmesi, sinyal gücünün artmasını sağladı, verinin daha uzun mesafelere ulaşabilmesine olanak tanıdı. Nihayetinde, deneyde, veri 21 kez tekrarlanan bir iletim sisteminden geçti ve sonunda bin 802 kilometre bir yolculuğun ardından alıcıya ulaştı.

Açıklamada, bu rekorun, artan küresel veri talebini karşılayabilecek, uzun mesafeli, yüksek kapasiteli ve ölçeklenebilir optik iletişim sistemleri geliştirme yolunda önemli bir adım olduğu vurgulandı. 

Dünya çapında veri trafiğinin yakın gelecekte önemli ölçüde artması bekleniyor, bu nedenle yeni iletişim altyapılarına ihtiyaç duyulabilir. 

Kaynak: NICT