Türkiye, HÜRJET ile NATO üyesi bir ülkeye jet ihracının önünü açarak savunma sanayiinde yeni bir eşiği geçti.
Türkiye, HÜRJET ile NATO üyesi bir ülkeye jet ihracının önünü açarak savunma sanayiinde yeni bir eşiği geçti.
Türkiye’nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET için önemli bir adım atıldı. TUSAŞ, Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı arasında HÜRJET’in İspanya’ya satışına yönelik mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma, HÜRJET’in İspanya’da ortak altyapıyla üretilmesini de öngörüyor.
Anlaşmaya ilişkin açıklama yapan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, “Bu anlaşma HÜRJET projesinde atmayı planladığımız adımlardan önemli bir kilometre taşını oluşturuyor. Anlaşmayla birlikte karşılıklı olarak endüstri alanında ne tür iş birliği yapılacağını, HÜRJET’in İspanya için üretilen konfigürasyonunda hangi firmaların ne tür ürünleri olacağını belirliyoruz ve onlarla çalışmaya başlayacağımız sürecin ilk adımını atıyoruz.” dedi.
“Uzun ve ince bir yolda, emin bir şekilde yürümeye devam ettiklerini, anlaşma ile birlikte çok önemli bir adım attıklarının” altını çizen Demiroğlu, “TUSAŞ ve Türkiye açısından baktığımızda bu seviyede ilk anlaşma. Çünkü konuştuğumuz konu Türkiye’de üretilen bir jet eğitim uçağının bir NATO ülkesine kullanımı için verilmesi ve bazı alt sistemlerinin o ülkede, yine bizimle beraber yerleştirilmesi.” değerlendirmesinde bulundu.
İspanya’nın başkenti Madrid’deki Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı’nda (FEINDEF) dün, İspanya Savunma Bakanı María Margarita Robles Fernández fuarda bulunan TUSAŞ üretimi HÜRJET’i ziyaret etmişti.
TUSAŞ tarafından yapılan açıklamaya göre ziyaret sırasında projeler hakkında bilgi paylaşımında bulunulurken, savunma ve havacılık alanlarında Türkiye ile İspanya arasında kurulabilecek iş birliklerine dair karşılıklı değerlendirmeler de yapılmıştı.
Bu gelişme sonrası İspanya merkezli, havacılık ve savunma sanayii odaklı yayın yapan Avion Revue, İspanya Hava Kuvvetleri’nin ileri seviye jet eğitim uçağı olarak TUSAŞ üretimi HÜRJET’i tercih ettiğini yazdı.
Avion Revue, bu gelişmenin TUSAŞ üretimi HÜRJET’in, İspanyol askeri pilotlarının eğitiminde kullanılacak ana platform olarak konumlanması açısından kritik bir adım olduğunu vurguluyor. Aynı zamanda bu anlaşmanın, hem İspanya Hava Kuvvetleri hem de İspanyol savunma sanayii açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.
İspanya-Türkiye birlikte uçtu!
Şubat ayının sonunda, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile İspanya Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Francisco Braco Carbo, 2 HÜRJET ile kol uçuşu gerçekleştirmişti.
Uçuşa dair video paylaşımı yapan TUSAŞ, “İki HÜRJET aynı anda gökyüzünde. Hava Kuvvetleri Komutanımız Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, İspanya Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Francisco Braco Carbo ile birlikte kol uçuşu gerçekleştirdi. Her yeni uçuşta sadece hedeflerimizi yükseltmekle kalmıyor, GökVatan’ın maviliklerinde ay yıldızlı kanatlarımızla tarih yazıyoruz.” ifadesini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak amacıyla 2017 yılında başlatılan proje kapsamında TUSAŞ tarafından milli imkanlarla üretilen HÜRJET jet eğitim uçağı; tek motorlu, tandem ve modern aviyonik kokpite sahip. Üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanan Türkiye’nin ilk milli jet eğitim uçağı HÜRJET, 17 Nisan’da yapılan test uçuşunda 1,2 mach hıza ulaşarak süpersonik jet eğitimi alanında bir eşiği daha geride bıraktı. HÜRJET için seri üretim çalışmaları devam ediyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı, Avion Revue