145 öğrenci ve ChatGBT tarafından yazılan metinler üzerinde yapılan araştırmaya göre , “kişisel dokunuşa” sahip olmayan yapay zeka metinleri hala öğrenci metinlerinin gerisinde.
145 öğrenci ve ChatGBT tarafından yazılan metinler üzerinde yapılan araştırmaya göre , “kişisel dokunuşa” sahip olmayan yapay zeka metinleri hala öğrenci metinlerinin gerisinde.
İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi’nden (UEA) araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, yapay zekâ tarafından üretilen metinlerin hâlâ gerçek öğrencilerin yazılarının gerisinde kaldığını ortaya koydu.
“Written Communication” dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında, 145 üniversite öğrencisinin yazdığı denemeler ile ChatGPT tarafından oluşturulan 145 deneme karşılaştırıldı. Her iki grup da dilbilgisi açısından tutarlı ve akıcı metinler üretse de, yapay zekâ tarafından yazılan denemelerin “kişisel dokunuş” eksikliği nedeniyle daha az etkileyici olduğu belirlendi.
UEA Eğitim ve Sürekli Öğrenme Fakültesi’nden Prof. Ken Hyland, “ChatGPT’nin kamuya sunulmasından bu yana, öğretmenler öğrencilerin bu aracı ödevlerini yazmak için kullanmasından endişe duyuyor. Bu durum, temel okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerilerini zayıflatabilir,” diyor.
Phys.org’da yer alan habere göre araştırmada, “Etkileşim belirteçleri” olarak adlandırılan unsurlar (retorik sorular, kişisel yorumlar ve okuyucuya doğrudan hitaplar) incelendi. Gerçek öğrencilerin yazılarında bu tür stratejilerin zengin bir şekilde kullanıldığı, metinlerin daha ikna edici ve etkileşimli olduğu gözlemlendi.
Buna karşılık, ChatGPT tarafından yazılan denemeler daha resmi ve mesafeli bir üsluba sahipti. Yapay zekâ, akademik yazım kurallarını taklit etse de, metinlere kişisel bir dokunuş veya belirgin bir bakış açısı ekleyemedi.
Araştırmacılar, bu bulguların öğretmenlerin yapay zekâ tarafından üretilen metinleri tanımasına yardımcı olabileceğini ve eğitimde etik farkındalığın önemini vurguladığını belirtti.
Prof. Hyland, “Öğrencilere sadece yazmayı değil, aynı zamanda düşünmeyi de öğretiyoruz ve bu, hiçbir algoritmanın taklit edemeyeceği bir şey,” dedi. Çalışma, UEA ile Çin’deki Jilin Üniversitesi’nden Prof. Kevin Jiang’ın iş birliğiyle yürütüldü.
Kaynak: Phys.org