Beyin çiplerinden toplanan veriler satılıyor mu? 

Amerikan senatörlerin iddiasına göre, beyin çipi geliştiren şirketler veri ihlali gerçekleştiriyor. 

Kişisel verilerimiz günlük hayatta kullanılan uygulamaların sahibi şirketler tarafından sürekli olarak toplanıyor ve kişiselleştirilmiş reklam önerileri sunmak gibi çeşitli amaçlarla satılıyor. Şimdiye kadar  “veri madenciliği” faaliyetleri telefonlara ve bilgisayarlara yönelikti. Ancak üç ABD senatörü, beyin çiplerinden veri toplandığını iddia ederek daha ileri bir gizlilik ihlaline işaret etti.

Pazartesi günü kaleme alınan bir mektupta Demokrat senatörler Chuck Schumer, Maria Cantwell ve Edward Markey, “beyin-bilgisayar arayüzü teknolojilerinin hızlı gelişimi ve ticarileşmesi sonucu ortaya çıkan hassas nörolojik verilerin yönetimine ilişkin endişelerini” dile getirdi. 

Mektupta, beyin dalgalarıyla elde edilen verilerin “son derece kişisel” ve “stratejik açıdan hassas” olduğu vurgulandı. Özellikle de, zihinsel sağlık, duygular ve bilişsel yetilere dair önemli sırların bu verilerde barındırılabileceğine dikkat çekildi. 

Beyin çipi şirketlerinin politikaları belirsiz

Senatörler, NeuroRights Foundation’ın yaptığı ve 2024 yılında yayınlanan bir çalışmaya atıfta bulunuyor. Bu çalışmaya göre, beyin çipi üreten şirketlerin büyük çoğunluğu verileri sınırsızca topluyor ve bu verileri paylaşma hakkını geniş çapta saklı tutuyor. Bir başka ifadeyle, bu verileri nasıl işledikleri, saklayıp saklamadıkları veya paylaşıp paylaşmadıkları belirsiz. 

Ayrıca bu veri toplamanın reklam firmaları ve yapay zeka şirketlerine satılması üzerinden kara dönüştüğü belirtiliyor.

Senatörler, Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) yaptıkları çağrıda, beyin çipi geliştiren şirketlerin ürünlerini araştırması ve düzenlemesi konusunda kararlı adımlar atmasını istedi. Özellikle de Elon Musk’ın Neuralink adlı beyin-bilgisayar arayüzü geliştiren şirketinin denetlenmesi noktasında talepte bulundu. Çünkü Elon Musk tarafından yönetilen ABD Hükümet Verimliliği Bakanlığı (DOGE), Neuralink’i denetleyen birçok FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) çalışanının işten çıkarılmasına neden oldu.

Mektupta ayrıca, Çin gibi ülkelerin beyin dalgalarına erişiminin engellenmesi gerektiği vurgulanıyor. Hatta senatörler Çin’in  “beyin kontrol silahları” geliştirdiğini iddia ediyor. 

Mektuba gelen eleştiriler arasında ise, imzalayan senatörlerin yaşına vurgu yapılıyor. Schumer 74, Markey ise 78 yaşında. Bu durum, yaşlı senatörlerin teknolojiyi düzenleme eleştirileri konusunda yeterince donanımlı olup olmadıkları sorusunu gündeme getiriyor.

Kaynak: Futurism