3D yazıcıyla bitki bazlı kalamar

Bilim insanları, deniz ürünlerine sürdürülebilir bir alternatif olarak, proteini gerçek kalamardan daha yüksek oranda içeren 3D yazıcıyla yenilebilir kalamar halkaları üretmeyi başardı.

Deniz ürünlerine yönelik çevresel endişeler kapsamında yürütülen yeni bir çalışmada, yeterince değerlendirilmeyen iki bitki bazlı protein kaynağı olan maş fasulyesi ve mikroalg biyokütlesi birleştirilerek, 3D yazıcıyla kalamar dokusunu taklit eden gıda ürünü elde edildi. Yapılan testlerde, bitkisel halkaların yapı, doku ve protein içeriği açısından gerçek kalamara büyük ölçüde benzediği belirlendi.

Üretimde kullanılan karışım, Asya kökenli baklagil olan maş fasulyesinden elde edilen protein ile mikroskobik su yosunu olan mikroalglerin birleşimiyle oluşturuldu. Bu karışım, gıda amaçlı tasarlanmış “bileşik mürekkep” formuna getirilerek özel 3D gıda yazıcısına yüklendi. Baskı sonrasında halkalar doğranarak derin yağda kızartıldı.

Malzemenin yazıcıdan akışı, baskı sonrası şeklini koruması ve kızartma sonrası kıvamı, “reoloji” adı verilen ve bir maddenin akışkanlık ve deformasyon özelliklerini inceleyen bilim dalı kapsamında analiz edildi. En uygun formülün, yüzde 1,5 jellan sakızı, yüzde 2 yağ ve yüzde 10 mikroalg içerdiği saptandı.

Doku testlerinde, bu oranlarla üretilen versiyonun sertlik, esneklik ve yapışkanlık açısından gerçek kalamara en yakın sonucu verdiği belirlendi. Ayrıca bitkisel kalamar halkaları, yüzde 19,61’lik protein oranıyla, doğal kalamarın yüzde 14,21’lik değerini geçti.

Araştırma, aşırı avlanma, deniz kirliliği ve deniz canlılarının tüketime uygunluğu gibi sorunlara karşı bitki bazlı çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Bu ürünlerin, hızla büyüyen vegan gıda pazarında önemli bir yer edinmesi bekleniyor. Şu an bitki bazlı deniz ürünleri, pazarın yalnızca yüzde 1’ini oluşturuyor.

Kaynak: ACS